SCANDIAGADE INDVIES MED LEG, LÆKKKERIER OG LIVEMUSIK

Scandiagade i Københavns Sydhavn er i løbet af vinteren blevet forvandlet til en park med otte forskellige nedsænkede haver, som nu er klar til at blive indviet. Parken er med til at skybrudssikre lokalområdet.

Tirsdag den 4. juni indvies Scandiagade fra kl. 16.30-18.00, hvor der vil være livemusik og aktiviteter for alle, børn som voksne.

1:1 Landskab vil fortælle om udformningen af gaden med de mange nye haver og deres forskellige karaktertræk, og Klimaenheden i Teknik- og Miljøforvaltningen vil fortælle om håndteringen af regnvand. Stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) tager også del i den officielle indvielse, og hun har kun roser til overs for projektet:

– Når vi laver skybrudsprojekter i København, skal vi så vidt muligt skabe løsninger, der giver noget tilbage til københavnerne. Det må man sige, at vi er lykkedes med i Scandiagade. Resultatet er i høj grad et produkt af samarbejdet mellem de lokale sydhavnere og områdefornyelsen m.fl., så jeg vil gerne sende en stor, varm tak til alle involverede. Det er værdsat, at I gør en indsats for at skabe en bedre by, siger Karina Vestergård Madsen.

Til indvielse vil haverne byde på forskellige oplevelser. Smag på insekter i Stenhaven, få ansigtet malet i sommerfuglehaven eller mærk sandet mellem tæerne og spis en forfriskende is i strandhaven. Du kan også få sved på panden sammen med Idrætsprojektet, der sætter gang i sjove aktiviteter for børn og barnlige sjæle og skyder til måls efter den nye basketkurv.

Nyt mødested for alle sydhavnere
Anlægget er en del af Områdefornyelse Sydhavnens kvarterplan. Men tankerne om en omdannelse af gaden opstod endnu tidligere hos beboerne i Scandiagade.

Før omdannelsen fremstod den grønne midterrabat i Scandiagade uindbydende og uden en egentlig funktion. Samtidig var gaden prioriteret som forsinkelses- og skybrudsvej i Københavns Kommunes Klimatilpasnings- og investeringsredegørelse, hvilket betød, at gaden skulle omdannes så den kunne rumme minimum 1.500 m3 regnvand.

Det har derfor været et stærkt lokalt ønske, at det nye Scandiagade skulle være et attraktivt og grønt mødested med stor biodiversitet og med plads til både aktivitet og fordybelse. Med åbningen af den kommende metrostation på Mozarts Plads i 2024 bliver gaden en spændende og vigtig forbindelse mellem det gamle og det nye Sydhavnen.

Det er der kommet et nye og spændende byrum ud af. Maria Johannesen fra arbejdsgruppen fortæller: 

– Jeg er rigtig glad for at have været med i udviklingen af Scandiagade og jeg føler virkelig, at der er blevet lyttet til os i arbejdsgruppen. Fra begyndelsen har folk været enige om, at vi gerne ville have et grønt åndehul med plads til biodiversitet og det naturlige dyreliv, der nu er i Sydhavnen. Samtidig ønskede vi også, at det skulle være en park, der ikke kun henvender sig til børnefamilier eller ældre. Vi ønskede at bevare den her sydhavnsånd, og der skal være plads til alle.

8 forskellige haver
Scandiagade er udformet med otte forskellige nedsænkede haver med hver deres særegne karaktertræk. Haverne forbindes af stier og gangbroer, så alle kan komme tørskoede gennem gaden.Stenhaven, Tippen, Græshaven, Byhaven, Skovhaven, Sommerfuglehaven, Strandhaven og Forsøgshaven har alle forskellige biotoper og funktioner. Eksempelvis er haven Tippen som navnet antyder, skabt med inspiration fra Tippens særlige natur med græsser, enge og vilde blomster, der får lov til at brede sig.

Byhaven passes og plejes af foreningen Sydhavnens Byhaver. Foreningen er åben for medlemmer, der både vil bidrage til dyrkning af haverne og det sociale fællesskab omkring foreningens aktiviteter.

Den sidste have i rækken er Forsøgshaven. Den skal vise, hvordan planter og dyreliv udvikler sig i regnvand, der ikke er renset. Denne have er som den eneste lukket for adgang, men forsøget kan følges fra gangbroen. Du kan læse om alle 8 haver og deres beplantning på skiltene, der er placeret i byrummet.